JollyWoman

Ishrana djeteta je VRLO VAŽNA u borbi protiv ekcema

PomoćMami
27.08.2021.

Danas sve više beba i djece ima problem sa atopijskim bolestima.

Atopija se definira kao genetska sklonost ka alergijskom reagovanju organizma. Obuhvata astmu, dermatitis (ekceme), alergije na nutritivne i inhalatorne alergene, alergijske rinitise.

Šta izaziva ekcem?

Niko ne zna tačno, ali znamo da se ekcem obično nasljeđuje. Vaša beba ima veću mogućnost da dobije ekcem ukoliko vi ili neko iz bliže porodice ima ekcem, astmu ili alergije.

Ekcem nije alergijska reakcija na neku supstancu, ali može ga isprovocirati neki alergen iz bebine sredine ili prehrane – ili iz vaše prehrane, ako dojite.

Porast broja djece sa ekcemom

Porast broja obolele djece je posljedica porasta alergijskih reakcija i povećane osjetljivosti sistema organa za varenje i disanje, kao i usled promena u sredini.

Moja beba ima crvene pečate na koži koji je jako svrbe. Šta je taj ružan osip?

Prije svega treba naglasiti da ekcem nije zarazan. Najčešće svrbi i to kod jako male djece može biti problem.

Bebin osip izgleda kao suha, zadebljala, ljuspasta koža, ili će imati sitne crvene izbočine, koje izgledaju kao prištići, a inficiraju se ako se počešu.

Koju hranu da izbegavate ako djete ima ekcem?

Prehrana djete veoma može da utiče na pojavu ekcema. Neadekvatna prehrana može da pogorša ekcem. Zato, ako patite od ove kožne bolesti, za početak izbacite gluten, konzerviranu hranu.

Okidači za pogoršanje ekcema su i jaja i riba, a najčešće kravlje mlijeko. Važnost ovih namirnica u smislu njihove hranljivosti nije mala pa je neophodno naći adekvatnu zamjenu.

Za djecu koja ne doje, najbolja zamjena su upravo adaptirane formula za djecu sa alergijama.

Kod beba kod kojih postoji visok rizik, hidrolizovana mleka za bebe mogu do 40% smanjiti učestalost alergija

Ovakve formule selektivno stimulišu rast bifidobakterija i laktobacila do nivoa koji je sličan kao kod dojenih beba, prirodno ojačavaju imuni sistem, smanjuju učestalost infekcija, smanjuju rizik pojave alergija.

PROČITAJ JOŠ