JollyWoman

Iskustvo iz prve ruke: Kako da vam trudnoća prođe bez brige

Trudna + Mama
24.02.2021.

Nakon što se potvrdi trudnoća, a posebno ukoliko ste klasifikovani kao „starija prvorotka“, u prvim mesecima vaše trudnoće sve aktivnosti vezane su za stanje ploda i tok same trudnoće.

Piše: Marija Todorović, preduzetnica i edukator

Postoje brojni testovi koje morate da uradite, od onih redovnih koje ćete raditi svakog ili skoro svakog meseca, kao što su urin, krv, šećer, hormoni, do onog jednog, velikog, koji je neizostavan ukoliko želite da izbegnete amniocentezu, a to je prenatalno testiranje.

Postoji veliki broj prenatalnih testova, a koji ćete izabrati stvara neminovno određeni nivo frustracije. Sa jedne strane želite najbolje za svoju bebu i da predupredite bilo koju potencijalnu situaciju koja može biti proboem, a sa druge strane, cene testova nisu nimalo naivne i variraju u velikoj meri. 

Lično, vođena zdravim razumom, kao i bolestima i stanjima tipičnim za naše podneblje, ali i kroz razgovore sa ginekologom i predstavnicima za prenatalne testove, mi smo odabrali test koji nije bio najekstenzivniji moguć. Ovo je iz razloga što prosto neki nivoi testova nisu sasvim relevantni za naš genom, podneblje ili partnersku porodičnu istoriju. Po preporuci, odabrali smo test srednjeg nivoa. 

Nakon popunjavanja formulara, izvade vam par epruveta krvi, a onda čekate nekoliko dana rezultate. Naši su bili i više nego odlični i moram priznati da se nakon ovakvog testa, pored toga što smo saznali i pol (sami birate želite li da saznate jer će u suprotnom ova informacija izostati sa izveštaja koji dobijate), javlja osećaj spokoja i da dalja trudnoća teče daleko opuštenije i mirnije, a i stav lekara se umnogome menja.

Ipak, trudnoća je sa razlogom drugo stanje, zato morate ozbiljno shvatiti sve instrukcije vašeg lekara, paziti na ishranu, aktivnost, mirovati ako treba, šetati ako ne treba. 

U nekom momentu ćete proveriti i šećer i insulin, a svi koji u trudnoću ulaze sa aktuelnim i hroničnim stanjima, moraju da brinu o svojoj terapiji, kontrolišu i paze svoje nalaze, dodatno proveravaju parametre. 

Od uobičajenih skokova insulina, TSH, aktivnosti hormona, itd, do položaja ploda koji mogu biti bolni, problema sa energijom, venama, nervima, kilažom i slično, proces trudnoće iziskuje i dosta lične edukacije, ali i posvećenosti, te se ne treba shvatati neozbiljno.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice po pitanju održavanja trudnoće, pripreme za porođaj, ishrane i fizičkih vežbi, pored saveta vašeg ginekologa, savetujem da se priključite nekom program ili školi za buduće mame. Osim što ćete dobiti odgovor na sva pitanja, tu je i neprocenjiva podrška i okruženje žena sličnih vama. Naravno, ne treba napominjati da gledate krediilitet osobe koja vodi program, jer sigurno ne želite da vas o trudnoći savetuje neko sa “večernjom školom”.   

Na kraju dana, cela trudnoća ima jedan i jedini cilj – očuvanje zdravlja majke i zdravlja bebe koja treba da dođe na svet na najbolji i najbezbedniji moguć način. U slučajevima komplikacija, topla preporuka je za škole roditeljstva i vežbe disanja, jer jednostavno ako je moguće da olakšate i sebi i lekarima proces, učinite to.

PROČITAJ JOŠ