JollyWoman

Kako podržati i ojačati imuni sistem deteta?

Beba + Dijete
20.11.2020.

Vrlo često čujemo reč – imunitet, a šta stvarno imunitet predstavlja? Kako na pravilan način ojačati i podržati imuni sistem kod deteta, posebno u sezoni virusa i gripa?

Šta je zapravo imunitet?

Imunitet je sposobnost organizma deteta da se odbrani od neželjenih gostiju – mikroorganizama – bakterija, virusa, alergena. Ima vrlo odgovoran posao, a to je da zaštiti naše dete od svega sto potencijalno može da ugrozi njegovo zdravlje. Zato ga moramo pažljivo graditi.

Kako izgraditi jak imuni sistem kod deteta?

Imunitet zna da je najbitniji dobar i čvrst temelj! Noseći stubovi moraju biti čvrsti, moraju nositi krov na svojim leđima. Za temelj i sve noseće stubove i blokove odabrao je Vitamin D i Kalcijum. Vitamin D utiče na preuzimanje Kalcijuma iz creva i na ugradnju Kalcijuma u kosti. Za jake kosti i mišiće, osnovna je potpora čvrstom i stamenom skeletu naše dece. Osnova koja nas drži uspravnim, koja nam omogućava da trčimo, hodamo, govorimo, pišemo. Vitamin C je bitan činilac u stvaranju kolagena, osnove vezivnog tkiva. Vezivno tkivo gradi mišiće koji povezuju kosti i bez njih nijedan pokret tela ne bi bio moguć. Nalaze se na čitavom telu, povezuju glavu sa vratom, mišići su kostima štit od svih spoljašnjih uticaja. Vitamin A je veoma bitan činilac u obnavljanju epitela, onog sloja kože koji napipavamo i vidimo. Ljušćenje kože (perutanje) je zapravo obnova epitela, kojoj pomaže vitamin A. Takođe, vitamin A je jako značajan za građenje vidnog pigmenta i mrežnjače oka.

Oligosaharidi kao posebno bitni za jak imuni sistem kod deteta

Oligosaharidi iz majčinog mleka (HMO) grade bebinu crevnu floru i deluju kao receptori koji blokanje patogena, što bebi može pomoći u sprečavanju zaraznih bolesti. Oni takođe menjaju imunološke ćelije, što je od posebne koristi za bebu. Dakle, oligosaharidi mogu umanjiti rizik od infekcija bilo da su one virusne ili bakterijske.

Majčino mleko najbolje za imuni sistem beba, a šta nakon dojenja?

Nova Aptamil ProNutra Advance formula najbliža je po količini, raznovrsnosti i funkcionalnosti oligosaharidima iz majčinog mleka i podržava razvoj imunog sistema preko gastrointestinalnog trakta. Sva znanja, veštine i tehnologije, sve najbolje što što se nudi na tržištu upravo se nalazi u mlečnoj formuli nove generacije.

PROČITAJ JOŠ