JollyWoman

Kako prepoznati simptome alergije kod bebe?

BEBA
05.10.2021.

Izazovna vremena u kojima živimo donose nam sve učestalije alergijske reakcije. Procjenjuje se da 20% svjetske populacije pati od neke vrste alergije.

U posljednjih 40 godina u svijetu je zabilježen porast alergijskih bolesti, posebno u zemljama koje se smatraju razvijenim, urbaniziranim i prosperitetnim. U Evropi, na primjer, svaka druga osoba ima neki oblik alergije. Stručnjaci tvrde da će do 2022. godine skoro svi imati ovaj problem odmah nakon rođenja.

Kakve veze imaju probiotici s alergijama?

Istraživanja stalno potvrđuju da je nedostatak određenih probiotičkih bakterija povezan s razvojem alergija. Ova veza je detaljno opisana pod imenom Higijenska hipoteza. Ljekari sada znaju da je potrebno da bebe budu što više izložene dobrim mikroorganizmima, posebno u prvih 6 mjeseci života, jer će se tako smanjiti mogućnost razvoja nekog oblika alergije u kasnijem životu. Mikrobiota iz rodnog kanala majke i njen crijevni trakt igraju ključnu ulogu u razvoju bebe u zdravu osobu koja nije sklona alergijama.

Dakle, prvih 6 mjeseci je period koji određuje hoće li beba biti zdrava ili će imati povećanu sklonost ka alergijama. Kad tijelo reagira na alergiju, ono tijekom života razvija druge oblike alergije. Dijete koje pati od alergija najčešće je praćeno progresijom (pogoršanjem) simptoma, pa kako dijete raste, često je alergija na određenu vrstu hrane povezana s kožnom alergijom (ekcem) ili dovodi do alergijskog rinitisa ili bronhijalne astme. Zato se ne preporučuje ohrabrivanje djeteta s lošom alergijskom prehranom. Iako je to malo, najbolji izbor je dojenje, a nakon toga umjesto kravljeg ili biljnog mlijeka odaberite posebne prilagođene formule, stvorene samo za alergije.

Najčešća alergija kod beba i djece

Jedna od najčešćih alergija na hranu u ranom djetinjstvu je alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka.

Između 2% i 7% djece pati od alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka tokom prve godine života.

Promjene na koži: svrbež, crvenilo, osip, ekcem …

Promjene u gastrointestinalnom traktu (probavni sistem): oticanje usana, česta regurgitacija, povraćanje, proljev, zatvor, nelagoda u trbuhu, bolna nadutost, krv i / ili sluz u stolici (

Promene respiratornog sistema (respiratorni sistem): curenje iz nosa, uporni kašalj i piskanje.

Šta majke mogu učiniti?

Dojite svoju bebu što je duže moguće. Majčino mlijeko sadrži sastojke koji potiču rast dobrih bakterija u bebinim crijevima. Ako dojenje nije moguće, odaberite kvalitetno prilagođenu formulu. Sadrže dovoljno probiotika i drugih minerala i vitamina neophodnih za rast i razvoj djeteta.

PROČITAJ JOŠ