JollyWoman

Kombinovana ishrana beba: Sve što treba da znate

Beba + Dijete
29.10.2021.

Mnoge majke su preplavljene različitim informacijama, s jedne strane o svim prednostima dojenja, s druge strane, od prvog dana imaju vrlo malu podršku (skoro nikakvu) da doje i svi ih ubjeđuju da nemaju dovoljno mlijeka. , što uglavnom nije tačno.

Slična je situacija i sa davanjem mlijeka na flašicu, bilo da je majčino mlijeko ili adaptirano.

Kroz mlečni obrok beba unosi adekvatnu količinu hranljivih materija kako na dnevnom nivou, tako i na drugim nivoima. Posle 6 meseci veoma je važno da beba unosi optimalne količine gvožđa hranom jer zalihe gvožđa koje je beba imala počinju da se iscrpljuju.

Zato je veoma važno da ishrana majke bude uravnotežena, bogata vitaminima, mineralima, gvožđem i svim potrebnim elementima koji će omogućiti bebi da raste i razvija se pravilno.

Međutim, šta učiniti u situacijama kada mama nema dovoljno mlijeka? Kada mama ne može dojiti iz zdravstvenih razloga? Ili kada laktacija još nije uspostavljena?

Najvažnije je da beba bude nahranjena i sita. U situacijama kada još nije uspostavljena latacija, opravdano je dodati mliječnu formulu kako bi beba bila sita i nahranjena hranjivim tvarima. Ali svakako se stimulacija laktacije nastavlja, poželjno je bebu često stavljati na dojku, upravo zbog tog signala koji će naše tijelo stimulirati na laktaciju.

Bez obzira imate li neki drugi razlog fizičke ili psihičke ili neke teže prirode, adekvatan izbor mliječne formule je najvažniji.

Kako se dodaje adaptirana mliječna formula?

Ako primijetite da beba nakon dojenja intenzivno plače i da napredak nije dovoljan, dodavanje formule treba biti postupno. Pripremite za svoju bebu obrok od 30 ml i pazite da pojede cijelu količinu. Ako primijetite da je ova količina možda mala, pokušajte napraviti još jednu mjericu (30 ml) i provjerite koliko će pojesti. Cilj je postepeno povećavati količinu, jer ćete tako dobiti jasnu sliku o tome koliko je hrane potrebno vašoj bebi. Osim toga, obavezno često stavljajte bebu na dojku jer je stimulacija neophodna za održavanje laktacije.

Adaptirana mliječna formula je hrana najsličnija majčinom mlijeku, koja sadrži složenu kombinaciju proteina, masti, vitamina i minerala. Štaviše, iako je majčino mlijeko idealno stvoreno samo za njenu bebu, adaptirano mlijeko može sadržavati određene hranjive tvari i vitamine koje dojene bebe trebaju dobiti samo putem suplemenata.

PROČITAJ JOŠ