JollyWoman

Prednosti organske prehrane djece za njihov rast i razvoj

Beba + Dijete
05.10.2021.

Skladna i sretna porodica ono je što većina ljudi sanja. Zdravlje najmilijih svima je na prvom mjestu.

Međutim, razmišljanje o zdravlju porodice počinje čak i prije začeća. Stručnjaci savjetuju da oba roditelja trebaju razmisliti o svom zdravlju i prije začeća, kako bi detoksicirali organizam i tako se na vrijeme riješili svega štetnog u organizmu.

Prednost uvijek treba dati organskoj hrani koja je zdrava i koja nije genetski modificirana, ne sadrži metabolite, insekticide, otrove, kemijsko zagađenje ili pesticide. Ishrana djeteta se nastavlja u majčinoj utrobi, gdje se formira probavni trakt, koji je nezreo do šestog mjeseca djetetovog života, a sazrijeva u drugoj godini, pa ishranu treba mijenjati i uravnotežiti, sastaviti u dogovoru s nutricionistom .

Organska hrana mora biti certificirana u skladu s važećim organskim smjernicama i nositi BIO oznaku, organski pečat koji označava organsku proizvodnju i dobrobit životinja. To rezultira boljom kvalitetom tla i smanjenim zagađenjem što poboljšava bioraznolikost i buduću dobrobit ljudi, prirode i životinja.

Proizvodi koji su u skladu s pravilima organske proizvodnje nose oznaku BIO, koja je strogo definirana i pomaže potrošačima u identifikaciji organskih proizvoda koji zadovoljavaju određene standarde održivosti i pružaju zdravu hranu s minimalnim utjecajem na okoliš. To znači visoko kvalitetnu zdravu hranu, zaštitu okoliša i životinja

.Stručni savjet je da mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece trebaju biti zastupljeni svakodnevno. Prednost treba dati probiotičkim kulturama, tj. Kiselom mlijeku, jogurtu. Kravlje mlijeko, kao i mlijeko drugih sisavaca, ne daje se djeci do druge godine života, dok se preporučuje davanje biljnog mlijeka organskog porijekla.

Kada govorimo o djeci koja su dojena, preporučuje se da se majka hrani organskom hranom, a u slučaju da su na prilagođenoj formuli, preporuka su organski prilagođene formule.

Organska poljoprivreda je bolja za okoliš. Njene prakse mogu smanjiti zagađenje, uštedjeti vodu, smanjiti eroziju tla, povećati plodnost tla i potrošiti manje energije. Organska poljoprivreda je bolja i za okolne ptice i životinje, kao i za ljude koji žive u blizini farmi.

Neki od organskih proizvoda isporučuju se i u ekološki prihvatljivoj ambalaži koja zahtijeva manje materijala, što ih čini održivijima i ekološki prihvatljivijima.

PROČITAJ JOŠ