JollyWoman

Recepti za najukusnije kašice sa žitaricama

Beba + Dijete
10.12.2021.

Prvih nekoliko mjeseci života bebe se hrane isključivo majčinim mlijekom ili prilagođenom adaptiranom formulom, a nakon toga se u ishranu uvode nemliječne namirnice. Po nekom nepisanom pravilu, prvi čvrsti obroci za bebe se sastoje od nekoliko vrsta voća, povrća i žitarica koje su izuzetno korisne za njihov rast i razvoj. U samom početku bebama se prvo daju one namirnice koje imaju mali alergijski potencijal, a pritom su veoma hranljive. Recepti za najukusnije kašice od žitarica u nastavku su puni vitamina za vaše najmlađe i najslađe.

Obično se prve uvode žitarice poput riže, palenta i zobi, koje sadrže veliku količinu ugljikohidrata i daju tijelu energiju. U pravilu se svaka nova namirnica uvodi tri dana uzastopno kako bi se popratila moguća alergijska reakcija.

Roditelji se svakodnevno susreću sa zadatkom – kako osmisliti obroke za bebu, a da pritom pazite da ona unese dovoljno nutrijenata neophodnih za rast i razvoj. Postoji toliko različitih vitamina, minerala, aminokiselina, masti… da se ponekad čini da je nemoguće biti na visini zadatka. Dodatne brige zadaju djeca koja su izbirljiva i na očaj roditelja neće ni probati pažljivo isplaniran i pripremljen, izbalansiran obrok, koji njihovi roditelji s ponosom nude.

Žitarice su prvi izbor za dobar početak, a redosled unošenja žitarica je sledeći:

Peti i šesti mjesec – pirinač i kukuruz

Sedmi i osmi mjesec – ovas, proso, pšenica, ječam, raž i heljda

Moja prva pirinčana kaša

potrebno je:

30 ml adaptirane mliječne formule ili majčinog mlijeka
1,5 kašika bio pirinčanih pahuljica
Priprema:

U toplu prethodno pripremljenu adaptiranu mliječnu formulu ili majčino mlijeko dodajte pirinčane pahuljice i fino sjedinite.

Kaša sa grizom i voćem

potrebno je:

50 ml adaptirane mliječne formule ili majčinog mlijeka
2 kašike Milupa – griz pahuljica (Milupa griz je sa mlekom, tako da ne treba dodavati mleko) ali ima i drugih žitarica bez mleka
½ jabuke.
Priprema:

U prethodno pripremljenu adaptiranu mliječnu formulu ili majčino mlijeko dodati očišćene, skuvane i pasirane jabuke i pahuljice (Milupa 7 žitarice, pirinčana zob, pirinač tapioka pirinač), a zatim fino sjediniti.

Kaša sa keksima, bananama i jabukama

  • od sedmog meseca

potrebno je:

1 zrela banana
1 sočna jabuka
3 kašike Milupa žitarica sa mlekom i keksom
3 supene kašike svežeg soka od jabuke (opciono)
Priprema:

Zgnječite bananu i ogulite jabuku, pa je kratko prokuhajte u malo vode. Izgnječite ga i pomiješajte sa pireom od banane. Umiješajte Milupa kekse i razblažite sokom od jabuke. Ovo je izuzetno ukusan i zdrav voćni obrok za vašu bebu.

PROČITAJ JOŠ