JollyWoman

Svi BENEFITI puštanja djece da se isprljaju

Učenje + Igra Pravilan razvoj
26.04.2021.

Na samu pomisao svake mame da mora da opere fleke od zemlje i trave sa dječje odjeće, oduševljenje izostane. Međutim, da li ste znale za hipotezu higijene? To su zapravo svi benefiti puštanja djece da se isprljaju tokom igre.

Ovu teoriju iznio je još 1989. godine britanski epidemiolog David Strachan. On je primjetio da su djeca u većim porodicama sklonija alergijskim reakcijama, ali je došao do zaključka da izloženost alergijama jača imuni sistem. 

Od tada, ova hipoteza je obezbijedila objašnjenja za porast auto-imunih bolesti u razvijenim zemljama – u SAD je godinama unazad sve više oboljelih od dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti crijeva, astme i različitih alergija. 

Istraživači koji su proučavali hipotezu higijene tvrde da je krivac za porast auto-imunih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti crijeva, astme, alergija – to što previše vodimo računa o higijeni

Studija imunologa dr Christine Price sa Yale Univerziteta pokazala je da vrsta bakterija koje se mogu naći na farmama jača imuni sistem djece. Upravo zbog toga, stručnjaci savjetuju roditeljima da puste djecu da se isprljaju dok se igraju.

Istraživanje je pokazalo da djeca u porodicama gde se sudovi peru ručno također imaju jači imuni sistem od mališana u čijim se porodicama koriste mašine za pranje sudova. 

Nakon sprovođenja nekoliko studija, stručnjaci tvrde da je pogrešno držati djecu „pod staklenim zvonom“, odnosno da ih treba pustiti da se igraju napolju, a što da ne, i da se isprljaju jer to jača njihov imuni sistem.

Info detinjarije.com

PROČITAJ JOŠ