JollyWoman

Taboo dnevnik: Polne bolesti više nisu tabu

Ljepota + Stil
26.11.2020.

„Polne bolesti više nisu tabu“ je projekat koji je nastao u okviru projekta „Svetionik znanja“  pod pokroviteljstvom Asocijacije za Afirmaciju i Kulturu. U Srbiji  je izabrano 15 gradova, to jest 15 timova koje čine po 4 srednjoškolca koji treba da osmisle i razviju projekat na neku od sledećih tema: javno zdravlje, aktivizam, turizam, kultura i umetnost ili ekologija. 

Ove godine tim iz Beograda je dobio temu javno zdravlje. Ovaj tim čine:  Julija, Doroteja, Lenka i Marija i njihova mentorka doktorka Emilija Ivančajić.

,,Svedoci smo globalne pandemije korone virusa koja je ostavila ljude u panici i nastojanju da se prilagode na novu svakodnevicu, ali mi smo odlučile da nećemo naš projekat bazirati na Covidu-19. Uvidele smo u našem gradu drugi problem, a to je nedovoljna informisanost mladih o polno prenosivim bolestima,” kažu članice ovog tima.

Koliko mladi znaju o reproduktivnom zdravlju?

Pre razrade projekta, sprovedena je anonimna anketa koju je popunilo oko 700 srednjoškolaca, na osnovu koje je utvrđeno da  nivo znanja o ovoj temi nije na zavidnom nivou. Od 700 ispitanika samo 9% razgovara sa roditeljima na ovu temu a 65% bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. 60% nikada nije bilo kod lekara radi provere reproduktivnog zdravlja, dok  94% ispitanika smatra da je edukacija  maladih o sekusalnom zdravlju izuzetno bitna. Ova anketa je samo potvrdila početnu hipotezu, a to je da mladi nisu dovoljno informisani o ovoj temi.

Tema je veoma škatljiva i njoj  se nerado govori. Tinejdžeri ne razgovaraju sa roditeljima o polnim bolestima i seksualnim odnosima, u školama je edukacija na ovu temu veoma oskudna ili nepostojeća. Mladi nisu svesni rizika i nemaju osećaj odgovornosti prilikom stupanja u odnose. 

Zašto baš jednorog?

Osmislile smo projekat koji podrazumeva da našu poruku prenosi jedan mali slatki jednorog po imenu Tabu, jer o jednorozima rado govorimo i ako ne postoje dok o drugim važnim stvarima ne pričamo i ako su stvarne i svuda  su oko nas – navode devojke iz tima Beograd.

Na instagram profilu taboo_dnevnik svakodnevno dele korisne informacije o polnim bolestima, odgovaraju na pitanja pratilaca i daju savete u saradnji sa lekarima i psiholozima.  Dostupan je i sajt, gde adolescenti mogu potpuno anonimo da postavljaju pitanja vezana za seksualne odnose i polne bolesti, a odgovori na ista, u saradnji sa doktorima, objavljuju sutradan preko instagram profila kao i na sajtu.

Šta je cilj ovog projekta?

Živimo u 21. veku, gde svaka mlada osoba ima barem jedan pametan uređaj, gde im je dostupno mnoštvo informacija, ali u moru internet sadržaja, ne mogu da pronađu pouzdane informacije koje su im potrebne.  Cilj projekta „Polne bolesti više nisu tabu“ je edukacija, informisanje i prevencija oboljevanja od polnih bolesti

,,Želimo da na inovativan  i pristupačan način edukujemo mlade o polnim bolestima i pružimo im odgovore na pitanja koja su za njih tabu, dok rušimo obmane i predrasude o ovoj temi.” 

Ko je sve podržao projekat?

Zahvaljujući ljudima dobre volje, poput Bojane Milošević koja je podigla sajt, kao i  psiholozima Jovani Mitrović i Mini Krivačić projekat je dobio potpuno novu dimenziju i za veoma kratak period neverovatan odziv . Na instagramu je ovu inicijativu podržao veliki broj ljudi, a samo neki od njih su  Ivana Anđušić Maksimović, Kaja Ostojić, Stefan Milanov, Una Čolić, Iva Chu, Dimitrije Vokić.

PROČITAJ JOŠ