JollyWoman

Uvođenje nemlečne hrane + RECEPTI

Beba + Dijete Beba
19.02.2019.

Znam da sam odavno obećala tekst o nemlečnoj ishrani kod Viktora, ali zbog privatnih problema nisam stigla ranije da pišem.

Elem, mi smo sa nemlečnom ishranom, tj kašama krenuli sa Viktorovih 6 meseci i 3,4 dana. Po preporuci našeg pedijatra, ali i Svetske zdravstvene organizacije postoji više razloga zašto je najbolje krenuti sa kašama u ovom periodu.

Zašto posle šestog meseca?

 • Smanjuje se rizik od prestanka dojenja.
 • Beba fizički nije spremna da prihvati nemlečnu hranu.
 • Hranom se opterećuju bebini unutrašnji organi. Nemogućnost varenja hrane usled nezrelosti digestivog sistema rezultira izbacivanjem nesvarene hrane stolicom, u istom obliku u kakvom je beba unela u organizam.
 • Detetov organizam još uvek nije enzimski i imunološki sazreo.
 • Oko šestog meseca bebin organizam počinje da stvara dovoljno antitela kojim se brani od antigena hrane i sprečava resorpciju antigena kroz crevnu sluzokožu i time sprečava nastanak alergija. Danas se radi o velikom porastu broja alergija kod dece na nutritivne alergene.
 • Postoji refleksno izbacivanje hrane jezikom.

Naravno, dosta dece je već sa svojih 4,5 meseci zrelo za uzimanje nemlečne hrane, sami traže da jedu imitirajući vas kako žvaćete, kada im ponudite hranu ne odbacuju je i slično. Pogotovo kod dece koja slabo napreduju sa dojenjem, a pogotovo kod one koja su na AD mleku nemlečna hrana se uvodi pre šestog meseca.

Uvođenje nemlečne hrane pre četvrtog meseca je loše i ne bi trebalo da se radi, a takođe ne preporučuje se ni čekanje nakon šestog meseca, jer dete više ne dobija dovoljno nutritijenata preko mleka. Svakako mleko je i dalje bebina glavna hrana.

nemlečnoj ishrani

Mi smo od pedijatra dobili raspored hranjenja i dozvoljenu hranu prema mesecima, koja je bila veoma slična knjizi prema kojoj sam rešila da hranim Viktora, a to je Moj prvi zalogaj i Moja prva kašica.

Knjige su pisali stručna lica, nutricionisti, doktor, pedagog, psiholozi. Više o tome svakako možete pročitati na sajtu mojprvizalogaj.rs

Uglavnom mi smo kao prve kaše ponudili žitarice, tj pirinač, a kasnije kukuruz. Sada su jako popularne Milupine i Hippove kaše koje se prave sa vodom ili mlekom.

Nakon toga uveli smo šargarepu, krompir, jabuku. Neophodno je znati da se sve namirnice uvode postepeno, tačnije par dana (3 minimum) dajete jednu vrstu hrane i po malo, pa sve više, ne bi li uočili eventualne znakove alergije na određenu hranu. Kada na ovoj način isprobate određeni broj hrane, možete je i miksati.

Hranu smo na početku isključivo kuvali, a kasnije nešto i pekli. Najbolje je kuvati na pari, da bi hrana zadržala što više svojih zdravih elemenata.

U ovim knjigama koje sam navela možete videti tačno kako se šta priprema, koliko je beba tačno unela hranljivih svojstava, kao i naprimer šta da jede kada ima problem sa stolicom i slično.

Fotografisala sam kalenadar uvođenja određene hrane prema mesecu i mi se toga pridržavamo.

Viktoru još uvek nisam dala žumance i to planiram sa 8 meseci. Razlog… osećala bih se tako sigurnije.

Možda primećujete da piše maslinovo ulje i puter. Dosta pedijatara to preporučuje jer bebice upravo napreduju od tih masnoća.

Ono što je mene najviše mučilo je količina namirnica koje treba da pojedu. Fotografisala sam i to iz knjige, ali naravno i normalno je da je sve to individualno iz dana u dan kod Viktora, kao i kod sve ostale dece. Neko će pojesti više, neko manje.

Ono što mene čini posebno srećnom je što je on beba koja odlično jede. Ne vraća hranu, apsolutno SVE voli. I ako mu je favorit banana, a mesom baš nije oduševljen haha. Nedavno sam postavila instastory kako otvara usta i čeka da mu stavim hranu. Mnoge žene su me pitale šta je jeo kad mu se tako sviđa. Odmah da kažem, on tako reaguje na svaku hranu. Loše spava, ali svoju energiju upotpunjuje hranom.

saveti su da se obično krene sa povrćem, da bi beba bolje jela, jer dosta dece koja prvo probaju voće, kasnije im povrće bude bljutavo i odbijaju ga.

Kako izgleda dnevno hranjenje, čime započinjemo i završavamo dan, takođe sam fotografisala.

Dosta mama ne pazi na ove stvari i mogu reći ne opterećuje se njima, ali ja sam od onih koji prvo paze na hranu za sebe, a kamoli za dete. Hrana je naše gorivo, ona nas čini zdravim i obrnuto i smatram da je JAKO važno da na početku pazimo čime hranimo decu i u kojim količinama.

Nisam pobornik industrijske hrane, prerađene, mom detetu spremam isključivo sama i trudim se da u 90% slučajeva sve bude sveže.

U knjizi Moj prvi zalogaj takođe možete videti i kako i gde da birate zdravu, svežu hranu, kako da čuvate već spremljenu, kako da razumete deklaracije na hrani.

nemlečnoj ishrani

Što se tiče napitaka, Viktor pije kompote, sokove, vodu svakako i čajeve slabije. Tu smo imali problem, jer nije hteo ništa tečno, i smatram da je to možda i do mene, jer mu vodu nisam davala prva tri meseca, zbog dojenja.

Kada su sokovi u pitanju naravno najbolje da su sveže ceđeni i obavezno razređeni vodom. Sa njima je najbolje ne preterivati zbog oštećenja zubića ili probati da im se ponudi na bebi čašu kada su dovoljno zreli da je drže i ne zagrcnu se.

Evo i nekih od recepata.

Piletina, šargarepa, bundeva, blitva (6+ meseci)

Potrebne namirnice su

 • piletina 50 do 60 grama
 • jedna šargarepa
 • blitva 1 list
 • bundeva par kockica

Piletinu oprati, iseći na kockice i kuvati dok ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati piletini malo maslinovog ulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na kolutove. Bundevu očistiti, oprati i kuvati sa šargarepom dok ne omekšaju. Pred kraj kuvanja dodati list blitve. Sve dodati u blender i staviti malo prokuvane vode i blendirati.

nemlečnoj ishrani

Junetina sa šargarepom i kelerabom (7+ meseci)

Potrebne namirnice su

 • junetina oko 100gr
 • jedna šargarepa
 • jedna keleraba

Junetinu oprati i iseći na kockice. Kuvati dok ne omekša, svakako je jasno da se duuže kuva od piletine ili ćuretine. Pred kraj dodati malo maslinovog ulja. Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na kolutove. Kelerabu oprati, oljuštiti i iseći. Dodati sve junetini koja se neko vreme kuvala. Gotove namirnice izblendirati.

Naglasila bih da ja neke namirnice ne blendiram sada, već ih samo izgnječim viljuškom da bi beba naučila da zvaće.

Da li imate neka dodatna pitanja? Šta mislite o ideji da pišem i fotografišem pripremu hrane za Viktora?

PROČITAJ JOŠ