JollyWoman

Vantelesna oplodnja – kako izgleda ceo proces?

Trudna + Mama
24.11.2020.

Vantelesna oplodnja je tema koja zanima mnoge i o kojoj treba govoriti. Neplodnost je danas, nažalost, veliki problem mnogih parova, a to dokazuju i brojne statistike. Za to postoji više različitih razloga. Upravo zato parovi biraju da krenu drugim putem – a to je vantelesna oplodnja. Evo šta sve treba da znate o samom procesu i kako on izgleda

Proces koji traje 

Vantelesna oplodnja je komplikovan i težak proces koji podrazumeva nekoliko faza: uzimanje jajne ćelije iz tela žene, oplodnju u laboratorijskim uslovima i na kraju vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu.   

Odmah na početku važno je da znate da je ovo proces koji traje. Pored toga što će vam uzeti vreme, verovatno će dosta i koštati, ne samo novca, nego i osećanja, stresa, emocija uopšte. Morate biti potpuno psihički spremni! 

U procesu veštačke oplodnje veštački se povećava broj zrelih jajnih ćelija spremnih za oplodnju. Sam tok čitavog procesa je individualan, odnosno prilagođen vama, s obzirom na uzrok neplodnosti. 

Nekoliko ključnih faza 

Prvi deo procesa jeste stimulacija jajnika, odnosno davanje hormona koji pospešuje rast jajnih ćelija putem injekcije. Kada jajne ćelije dovoljno sazru  izvlače se iz tela, u procesu aspiracije. Zatim se vrši sakupljanje jajnih ćelija kako bi ih embriolog spojio sa spermom kako bi došlo do oplodnje.  

Tada sledi sam proces oplodnje – sve kvalitetne jajne ćelije se smeštaju u poseban sud sa hiljadama spermatozoida. Spermatozoidi su uzeti istog dana od muškog partnera ili ranije izabrani i zamrznuti. Ukoliko se koristi procedura ICSI, embriolozi će direktno ubrizgati po jedan spermatozoid u citoplazmu svake jajne ćelije. 

Narednih dana, embrioni će biti u posudi u uslovima određene temperature. Prati se razvoj i rast embriona i bira par najboljih embriona koje će vratiti u matericu trećeg ili petog dana.  

Nakon toga sledi period čekanja. Uglavnom nedelju do dve dana je potrebno da prođe, nakon čega možete uraditi test za trudnoću.  

PROČITAJ JOŠ