JollyWoman

Zašto svaka žena treba da zna šta je pink taksa

Posao + Novac
23.04.2020.

Iako verujem da vam je prvo pala na pamet televizija sa tim imenom, ne, pink taksa nema nikakve veze sa njom.  Pink  taksa je fenomen na svetskom tržištu koji pogađa uglavnom žene.  Iako faktički nije ni roze ni taksa već rodno zasnovana diskriminacija onoga što plačamo. Potpuno isti proizvod  istog proizvođača – žilet za brijanje kome je različita samo cena (pink za dame, plavi za muškarce) u pink varijant košta više odatle je je i ova taksa dobila naziv, jer često proizvode namenjene ženama pakuju u roze boju.

taksa

Odeljenje za potrošačka pitanja grada Njujorka sprovelo je studiju u kojoj je uporedila cenu preko 800 proizvoda i procenila razliku u ceni za iste tipove. Rezultati pokazuju da proizvodi targetirani ka ženama u proseku koštaju  7% više od proizvoda istog kvaliteta a često i sastava namenjenih muškarcima. Najveći raspon se vidi kod proizvoda za higijenu, gde žene moraju platiti i do 13% veću cenu. Ostali rezultati su 7% za dečije igračke i aksesoare, 4% više plačamo žensku dečiju odeću, i8% više za odrasle žene. Istraživanjem  došli su do cifre od 1351$ na godišnjem nivou koji Amerikanke plaćaju samo zato što su žene, odnosno jer kupuju proizvode naznačene kao ženski.

Na sve to, samim tim što smo žene neophodno nam je da koristimo higijenske proizvode koji muškarcima ne trebaju, poput uložaka i tampona za „one“ dane,  a usput od nas se očekuje i da izgledamo lepo i uredno pa nam je potrebna šminka, lakovi za nokte, silne pomade i sredstva za čišćenje kože koje muškarce nikad nećete videti da kupuju (eventualno će pozajmiti naše ali to nikad neće priznati). U Srbiji osnovni higijenski proizvodi su oporezovani sa 20% PDV kao i u većini sveta gde se smatra „luksuznom robom“ a ne neophodnim za život.  To sve dodatno opterećuje mesečni budžet  a u našoj zemlji gde je 53% žena nezaposleno ili nemaju stalni izvor prihoda posebno je bitno da obratimo pažnju i pokušamo da olakšamo život.

Naravno, kao što postoje oni koji osporavaju istraživanja da su žene u globalu plaćene manje od muških kolega čak i kad rade na istim pozicijama, tako postoje oni koji osporavaju i postojanje pink takse. Da li ste vi primetili ove nejednakosti u svom životu?  Budite pametan kupac, ne dajte se prevaiti i s ovim novim saznanjima obratite pažnju pri sledećoj kupovini u supermarketu ili drogeriji, pa nam napišite svoja zapažanja u komentarima. 

PROČITAJ JOŠ